Gezinsrelatie verbetert door inzet Bondgenoot

geplaatst op: 29 november 2023
laatst gewijzigd op: 29 november 2023

Herstel gezinsrelatie als uitkomst van ondersteuning door een Bondgenoot van Naasten

Voorgeschiedenis

In juni 2020 maakte ik als bondgenoot van naasten, kennis met een gezin bestaande uit vader, moeder, dochter en zoon met een WLZ indicatie. De zoon heeft een intensieve zorgvraag. Vader werkte full-time, moeder zorgt voor haar zoon, naast het huishouden en dochter is het huis uitgegaan vanwege de aandacht, de zorg en de zorgen voor en over zoon.
Het werd mij al snel duidelijk dat in ieder geval moeder overbelast was, dat zij zich niet begrepen voelde door de andere gezinsleden. Zij gaf mij diverse keren aan dat zij het gevoel had voor alles alleen te staan. Zij moest alles voor zoon regelen, zij deed de zorg zowel overdag als ’s nachts, zij liep volledig stuk op alle regels en wetten, zij liep tegen het aanbod van school aan……
Alle beslissingen voor haar zoon werden door haar genomen. Zij had geen energie meer en dreigde om te vallen. Haar verwachtingen van de bijdrage van andere gezinsleden werden niet uitgesproken en dus ook niet waargemaakt. Daarnaast voelde zij zich schuldig omdat zij de andere gezinsleden niet de aandacht kon geven die zij nodig hadden, laat staan dat zij voldoende aandacht had voor zichzelf. Alle relaties binnen het gezin stonden onder druk, maar er werd niet over gesproken.

Wat heb ik gedaan als Bondgenoot.

Na diverse pogingen om met ieder gezinslid in gesprek te komen, wat agenda technisch niet lukte heb ik in afstemming met het gezin een vragenlijst opgesteld, die zij ieder voor zich, los van elkaar konden invullen en persoonlijk naar mij konden retourneren.
Deze vragenlijst bestond uit de volgende elementen:

  • De zorgsituatie en de zorgzwaarte van zoon
  • De belasting en de eigen bijdrage m.b.t. de zorg voor zoon en het gezin – De verantwoordelijkheden binnen het gezin
  • Wat gaat goed en wat kan beter en wat is de ideale situatie.
    Van de antwoorden heb ik een objectieve samenvatting gemaakt en met het gezin besproken. Dit verschafte hun inzicht en duidelijkheid. Daarnaast was het ook voor mij erg verhelderend. Doordat de onderwerpen die gevoelig lagen op papier stonden, konden zij ook oordeelvrij besproken worden.

Wat is nu de uitkomst

Op basis hiervan zijn we sinds die tijd gezamenlijk aan de slag gegaan met de gewenste inrichting en inzet van de zorg en het onderwijs, het verbeteren van de gezinsrelatie, het loslaten, de invulling van vrije tijd en gezamenlijke verantwoordelijkheid. Dit door middel van gesprekken, afstemming en het samen regelen en realiseren.
In de praktijk komt dit neer op een andere inrichting van de zorg waarbij nu ook zorgaanbieders (externen) zijn betrokken. Ouders overleggen en maken gezamenlijk keuzes. Moeder gaat niet alleen naar belangrijke gesprekken, maar vader of dochter gaat mee. Bij hoge uitzondering ligt hier nog een ondersteuningsvraag voor de bondgenoot van naasten. Inmiddels is er ook een wijziging van school voor zoon gerealiseerd, hetgeen veel minder stress en zorgen geeft.
Hierdoor is er meer begrip, maar zeker ook ruimte gekomen voor de gezinsleden onderling en samen. Ouders doen meer leuke dingen samen maar samen of afzonderlijk met hun kinderen. Er is weer moeder-dochtertijd en tegenwoordig ook zus-broertijd.

Wendy de Backer
Bondgenoot van Naasten Zorgbelang Brabant/Zeeland

‹ nieuwsoverzicht
Click to access the login or register cheese