Debat in de tweede kamer over het programma gehandicaptenzorg Volwaardig leven

geplaatst op: 7 december 2022
laatst gewijzigd op: 7 december 2022

Mensen met een beperking laten meedoen in de samenleving. Dit doel probeert de regering te bereiken met verschillende programma’s. Naast Volwaardig leven gaat het om Onbeperkt meedoen! en Zorg voor de Jeugd. Deze programma’s vloeien onder andere voort uit het VN-gehandicaptenverdrag.

Programma in de praktijk

Hoe pakt Volwaardig leven in de praktijk uit? Er zijn veel sympathieke projecten, zegt Bergkamp (D66), maar leidt het niet tot een te gefragmenteerde aanpak? Het is lastig om het overzicht te houden, stelt Slootweg (CDA) vast.

Veel mooie woorden en plaatjes, maar in de praktijk verandert er niet zoveel, meent Hijink (SP). Het programma bevat volgens hem veel goedbedoelde initiatieven. Maar hij mist duidelijke maatregelen om werk, inkomen, huisvesting en zorg te verbeteren. Er zijn te weinig concrete resultaten, vindt ook Kerstens (PvdA).

Wat gebeurt er als in 2021 het programma afloopt? Renkema (GroenLinks) wil weten hoe de minister waarborgt dat behaalde resultaten in stand blijven. Wat is het toekomstbeeld, vraagt Laan (VVD) zich af.

We moeten leren van alle gestarte projecten en pilots, bijvoorbeeld die met cliëntondersteuning, zegt De Jonge. In de evaluatie moeten de maatschappelijke kosten en baten worden afgewogen. Op basis daarvan wordt besloten over het vervolg.

Lees verder op de website van de Tweede Kamer

Het volledige verslag van het debat is ook te vinden op de website van de Tweede Kamer

‹ nieuwsoverzicht

Uitgelicht

Jouw omgeving

Nieuwsbrief

Vorige Nieuwsbrief