Artikel: Minimale middelen maken het verschil

geplaatst op: 21 december 2021
laatst gewijzigd op: 21 december 2021

Bij het inrichten van de pilot cliëntondersteuning aan naasten is vrije ruimte gezocht en gemaakt. Dit om de kaders van het onderzoek te verbreden naar wat de werkzame bestanddelen zijn voor deze specifieke cliëntondersteuning aan naasten. Zo is er een vrij besteedbaar budget per gezin beschikbaar gesteld om urgente kwesties op te lossen.

Het vrije besteedbare budget, ook wel het ‘kopzorgenpotje’ genoemd, is beschikbaar voor alles wat zich voor kan doen bij de gezinnen. De aanvragen die Bondgenoten en gezinnen hebben gedaan zijn heel divers. Het varieert van een bijdrage voor een specifiek hulpmiddel wat niet, of maar gedeeltelijk, wordt vergoed door de ZVW, WMO of WLZ tot een bijdrage aan een kleine verbouwing. Het effect van deze financiële bijdrage is een toename van welbevinden voor het gezin.

In dit artikel worden de uitkomsten gepresenteerd van een enquete die gehouden is onder de deelnemers aan de pilot die aanspraak hebben kunnen maken op het vrij besteedbare budget. De antwoorden geven inzicht in de nood die gezinnen soms kunnen vollen, waarbij het vrij besteedbare budget uitkomst kan bieden.

Vanuit pilot5 doen wij een pleidooi om snel dit soort vrij te besteden budgetten te creëren bij zorgkantoren en gemeenten, waar cliëntondersteuners en gezinnen gebruik van kunnen maken. In veel gezinnen is niet de beperking het grootste probleem, maar alle randzaken en regeldingen die dat met zich meebrengt. Aandacht voor welbevinden is net zo belangrijk als zorg.

‹ nieuwsoverzicht

Uitgelicht

Opening Eindbijeenkomst

Nieuwsbrief

Vorige Nieuwsbrief

Click to access the login or register cheese